Møllemodellen er nu blevet udstillet på arkivet i Uhrenholdts Gård i Vrå, så alle kan komme og se, hvad den fingersnilde landmand fordrev sin fritid med.  Foto: HJ

Møllemodellen er nu blevet udstillet på arkivet i Uhrenholdts Gård i Vrå, så alle kan komme og se, hvad den fingersnilde landmand fordrev sin fritid med. Foto: HJ

Ugeavisen 18. september 2019

MODEL AF RAKKEBY MØLLE TIL LÅNS

Flemming Jensen fra Guldager har udlånt en tro kopi af Rakkeby Mølle til arkivet

RAKKEBY: Lokalhistorisk Forening for Harritslev-Rakkeby har netop fejret sit 25 års jubilæum med historiske vandringer i Rakkeby og Harritslev samt et åbent hus-arrangement på arkivet i Uhrenholdts Gård i Vrå. Her kom Flemming Jensen, Guldager med en tro kopi af Rakkeby Mølle, som han gerne ville udlåne til arkivet. Det er hans far Arne Jensen, der har lavet modellen.

Flemming Jensen har selv været tømrer i Rakkeby, hvor hans far også har boet og drev et landbrug. Et medfølgende avisudklip fra Vendsyssel Tidende om Arne Jensen fortæller, at når dagens dont i mark og stald var forbi, syntes han, der manglede noget, han kunne pusle med. Derfor konstruerede han en lille drejebænk af en gammel cykel, og en lille fin sav blev lavet af to gamle symaskiner og en motor. Der står endvidere i udklippet, at det har taget en hel vinter at lave møllen. Men den er også over en halv meter i højden og alt inventaret i møllen er også lavet i modelstørrelse. Der er brugt 1648 små finerstykker til at tække møllen. Der er også installeret lys i møllen og en glasplade gør, at man kan se ind i møllen og se de fine udskårne små detaljer.

Det fremgår også, at da han var færdig med møllen, tilbød ejeren af Rakkeby Mølle at bytte lige over med modellen og originalen, men dette tilbud afslog Arne Jensen dog.

Under den historiske vandring i Rakkeby blev Rakkeby Kirke besøgt, og her fortalte Flemming, at kirkeskibet, der hænger i kirken, også er lavet af hans far. Dette mesterværk af et tremastet skib skænkede han kirken ved en høstgudstjeneste 24. august 1958. På skibets agterstavn sidder der en sølvplade med hans navn. Den blev skænket af menighedsrådet.

Arne Jensen kan ikke have haft mange ledige stunder, for ifølge avisudklippet var han også husflidslærer for 18 unge mennesker i Harken to aftener om ugen. Her underviste han i ben og hornarbejder.

Møllemodellen vil nu blive udstillet på arkivet i Uhrenholdts Gård i Vrå, så alle kan komme og se, hvad den fingersnilde landmand fordrev sin fritid med. HJ

Del siden